Hoe bepaal je een RF-waarde?

Om aan te kunnen geven hoe snel stoffen tijdens papier- en dunnelaagchromatografie meelopen met een vloeistof (ook wel loopmiddel), maakt men gebruik van de RF-waarde. De RF-waarde geeft de relatieve meeloopsnelheid (rate of flow) van een stof aan.

image
Op een stukje filtreerpapier zijn naast het te onderzoeken mengsel (1) ook twee referentiestoffen opgebracht (2 en 3). Dit papier is in een bakje met loopmiddel gezet. Na enige tijd heeft het front bijna de bovenkant van het papier bereikt. Deze situatie is hierboven weergegeven.
image
Met een liniaal kunnen we de afstand opmeten die bijvoorbeeld stof 3 heeft afgelegd. Deze afstand noemen we a.
Ook is de afgelegde weg van het vloeistoffront te bepalen. Hiertoe meten we de afstand van de opbrengpunten tot aan het front. Deze afstand noemen we b.
De RF kunnen we nu berekenen door a te delen door b.

De RF-waarde is karakterisitiek voor een bepaalde stof. Door vergelijking met RF-waarden van bekende stoffen (referentiestoffen) is identificatie van de verschillende componenten van een mengsel mogelijk.

ONTHOUD: De RF-waarde is karakteristiek voor een stof.
formule Rf-waarde

Examenbundels

De vernieuwde examenbundels van Aljevragen zijn de perfecte voorbereiding op een proefwerk, schoolonderzoek of eindexamen.

De bundels zijn verkrijgbaar voor de vakken scheikunde, natuurkunde, biologie, wiskunde A en wiskunde B.

Examenbundels

Met meer dan 300 opgaven en gedetailleerde stap-voor-stap uitwerkingen. Verkrijgbaar voor slechts 17 euro per bundel!Bundels voor docenten

De docentenbundel scheikunde bestaat uit 400 opgaven en vraagstukken. Sluit perfect aan bij ieder lesprogramma.

De bundels zijn te gebruiken tijdens de les of als basis voor een proefwerk, overhoring of examen. Geleverd inclusief antwoorden en uitwerkingen.

Bundels voor docenten

De bundel is aangepast aan de eisen voor de Nieuwe Scheikunde. Verkrijgbaar voor 95 euro.